S-au stabilit câștigătorii ”premiului Nobel pentru tehnologie”

de: Alexandru Puiu
03 03. 2016

Anul acesta, ”premiul Nobel pentru tehnologie” va ajunge la o echipă de pionieri în domeniul criptării.

În fiecare se anunță câștigătorii premiului Nobel. Deși sunt foarte populare premiul Nobel pentru pace sau literatură, echivalentului aceleași distincții există și în domeniul tehnologic, iar numele său este A.M. Turing Award.

Într-o perioadă în care se desfășoară o dezbatere foarte aprinsă în Statele Unite legată de decriptarea conținutului unui iPhone, la premiul Turing de anul acesta au fost nominalizați doi cercetători care s-au aflat în spatele unuia dintre cei mai populari algoritmi de criptare la ora actuală. În 1976, Whitfield Diffie and Martin E. Hellman au definit bazele protocolului Diffie-Hellman. Pentru realizarea lor, ei vor primi atât o distincție simbolică, cât și un milion de dolari. În ceea ce privește funcțiile lor, Whitfield Diffie a fost Director de Securitate la Sun Microsystems, iar Martin E. Hellman este profesor emerit de inginerie electrică la școala NorCal Ivy League din cadrul Stanford.

Realizarea lor este folosită la nivel global chiar și în zilele noastră pe întregul internet și se bazează pe criptare asimetrică, folosind o cheie publică pentru a cripta conținutul digital ce este decriptat la celălalt capăt folosind o cheie privată. În mod evident, sistemul nu este inailibil, iar inginerii de la NSA au reușit deja să găsească o portiță pentru a accesa informațiile transferate. În orice caz, oficialii Association for Computing Machinery – organizația care guvernează premiul A.M. Turing pentru tehnologie – au afirmat că metoda obfuscării continuă să fie folosită zilnic pentru protejarea a trilioane de dolari în tranzații financiare, printre multe alte aplicații.

Decernarea premiului Nobel pentru tehnologie va avea loc în San Francisco, pe 11 iunie.